Obama herdenkt landing Normandië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag stilgestaan bij de Geallieerde landing op de stranden van Normandië, zeventig jaar geleden. Obama prees de mannen die destijds de stranden opkropen om West-Europa te bevrijden van nazi-Duitsland. Hij vergeleek de offers die toen werden gebracht met de huidige strijd tegen terrorisme.

"Zeventig jaar na dato herdenken we de militairen die een bruggenhoofd wisten te slaan naar een onverbiddelijke kust, de patriotten die door hun moed en offers de loop van een eeuw hebben gewijzigd", zei Obama. "Laten we vandaag, terwijl we strijden voor vrijheid en universele mensenrechten, kracht putten uit het moment dat vrije landen de onderdrukkende krachten terugsloegen en de wereld nieuwe hoop gaven."

"De Amerikaanse toewijding aan vrijheid, gelijkheid en de waardigheid van ieder mens is met bloed geschreven op deze stranden en dit zal tot in de eeuwigheid voortduren", aldus de president. Obama hield zijn toespraak op de Normandy American Cemetry and Memorial, de begraafplaats die uitkijkt op Omaha Beach. Tussen de tienduizend witte, marmeren grafstenen beschreef Obama hoe het er zeventig jaar geleden aan toeging. Hoe 'bloed het water kleurde' en 'duizenden kogels zich in het zand en in lichamen boorden'.

Voorafgaand aan zijn toespraak sprak Obama met een aantal hoogbejaarde veteranen die deelnamen aan de landing. Bij die ontmoeting waren ook veteranen aanwezig die sinds de aanslagen van 11 september 2001 hebben gediend in het Amerikaanse leger. Obama verzekerde de D-day-veteranen dat hun nalatenschap in goede handen is. "In een tijd waarin het verleidelijker is dan ooit om het eigenbelang na te streven en een gemeenschappelijk belang te laten voor wat het is, heeft deze generatie Amerikanen, onze mannen en vrouwen in de oorlog, ervoor gekozen hun deel bij te dragen. En ooit, of dat nu over zeventig of over zevenhonderd jaar is, komen toekomstige generaties bijeen op plaatsen zoals deze om hen te eren en om te zeggen dat deze generaties mannen en vrouwen opnieuw bewezen dat de Verenigde Staten de grootste drijvende kracht achter vrijheid op aarde waren en zullen blijven."