Desi Bouterse als eregast naar WK voetbal

De Surinaamse president Desi Bouterse woont volgende week de openingswedstrijd bij van het WK voetbal in buurland Brazilië. Bouterse is donderdag in São Paulo eregast van zijn Braziliaanse ambtgenoot, Dilma Rousseff.

Bouterse is door Brazilië uitgenodigd in zijn functie als tijdelijk voorzitter van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur). De voormalige legerleider is naar eigen zeggen 'erg vereerd' met de uitnodiging. "In 1974 heb ik in Duitsland een wedstrijd van Brazilië tegen Nederland bijgewoond. Als groot liefhebber van het Braziliaanse voetbal vond ik het toen bijzonder jammer dat Brazilië die wedstrijd verloor", schreef Bouterse volgens Surinaamse media in een brief aan president Rousseff.

De ex-militair was op dat moment gestationeerd op de Nederlandse legerbasis Seedorf in Duitsland. Een jaar later, toen Suriname onafhankelijk werd, keerde hij terug naar zijn geboorteland. In 1980 leidde hij een staatsgreep, waarna hij zeven jaar lang een militair bewind zou leiden. Vier jaar geleden kwam Bouterse opnieuw aan de macht, ditmaal via democratische verkiezingen.

Bouterse reist met zijn vrouw naar het voetbaltoernooi. Volgens zijn woordvoerder maakt hij van de gelegenheid gebruik om gesprekken te voeren met andere staatshoofden. Een dag na de openingswedstrijd keert de Surinaamse delegatie terug naar Paramaribo.

Gastland Brazilië speelt de eerste wedstrijd van het voetbaltoernooi tegen Kroatië.