Uitslag Nederland - Wales

Nederland zwaait Oranje, zonder al te veel vermaakt te zijn, uit. In de uitzwaaiwedstrijd werd er zonder al te veel vuurwerk gewonnen van het niet gekwalificeerde Wales. Het werd 2-0.

Het Nederlands elftal speelde vandaag haar laatste oefenwedstrijd voordat het vertrekt naar Brazilië. In de Amsterdam Arena trof Oranje het niet gekwalificeerde Wales. In aanvallend opzicht valt het nieuwe systeem van bondscoach Louis van Gaal nog tegen, dus had de oefenmeester tegen the Dragons zijn laatste proefmogelijkheid. Doordat Wales kwalitatief gezien een minder elftal is, besloot Van Gaal de aanvallendere 4-4-2 formatie te proberen. 

Wales moest namelijk stellen zonder de grote namen. Zowel Real Madrid-ster Gareth Bale, als Arsenal middenvelder Aaron Ramsey waren niet op tijd fit voor het duel tegen Oranje. Ook Nederland kampte met enkele blessures. Jonathan de Guzman raakte deze week geblesseerd, waardoor Leroy Fer in de basis mocht beginnen. 

Oranje begon goed aan het duel. In eigen huis zette Nederland veel druk op de defensie van Wales waar maar met moeite onderuit gevoetbald werd. Het Nederlands elftal had voornamelijk balbezit op de helft van de tegenstander, maar kwam niet tot grote kansen. Na een kwartier leek het vuur gedoofd want the Dragons kwamen beter in de wedstrijd. 

Oranje kwam niet door het ver teruggetrokken elftal van de gasten. Doordat Nederland het gaatje niet kon vinden, kreeg Wales mogelijkheden. Vooral via de linker vleugel werd Wales gevaarlijk. Doordat Darryl Janmaat ver naar voren doorschoof, kreeg Hal Robson-Kanu veel ruimte. Zijn voorzetten werden echter niet verzilverd waardoor het 0-0 bleef.

Na een half uur spelen rechtte Oranje de rug. Het gaspedaal werd weer teruggevonden waardoor Wales niet meer aan voetballen toe kwam. Sneijder stuurde Arjen Robben weg die zich ontdeed van zijn directe tegenstander, en vrij kon inschieten. De vleugelaanvaller van Bayern München leek de 1-0 op de slof te hebben, maar zijn inzet werd ter nauwer nood van richting veranderd. 

Enkele minuten later was het toch raak. Robin van Persie werd de diepte ingestuurd door Wesley Sneijder, en ging op de solotour. De Rotterdammer schoot hard op doelman Hennessey die zijn inzet nog maar net kon keren. De rebound eindigde bij Arjen Robben, die dit keer wel het leer tegen de touwen schoot; 1-0. 

De tweede helft kwam maar moeizaam op gang. De matig spelende Fer werd vervangen door Georginio Wijnaldum die voor meer creativiteit moest gaan zorgen. Ook Van Persie bleef achter in de kleedkamer, zijn vervanger was Jeremain Lens. De spits van Manchester United had last van de lies en werd uit voorzorg naar de kant gehaald. Voor veel gevaar zorgde de aanvallende wissels echter niet, want ook in de tweede helft bleef het spel slordig aan de kant van Oranje. 

Beide ploegen creëerde in de tweede helft vrijwel niets. Wales liet zich ver inzakken waardoor Oranje niet kon combineren. Uit een counter kon Nederland een kwartier voor tijd zich toch nog laten zien. Wesley Sneijder stuurde Robben weg die veel sneller was dan zijn directe tegenstander. Robben had Lens al vrij zien staan bij de tweede paal en gaf de bal laag voor. Lens, die toch erg matig speelde, kon de bal gemakkelijk binnentikken; 2-0. 

Oranje kwam eigenlijk geen moment in gevaar, maar de overwinning was niet overtuigend. Morgen stappen Van Gaal en zijn ploeg in het vliegtuig richting Brazilië. Op 13 juni staat meteen de kraker tegen regerend kampioen Spanje op het programma. Het spel zal echter beter moeten zijn dan tegen Wales, wil het de poulefase overleven.