Thailand zegt weer grootste rijstexporteur te zijn

Thailand is weer de grootste rijstexporteur ter wereld. Dat heeft de rijstcommissie van het land woensdag gemeld. De staatsdienst meldde tussen januari en twee weken geleden een export van 3,93 miljoen ton rijst. India zou over die periode 3,74 miljoen ton hebben uitgevoerd en Vietnam 2,4 miljoen ton.

Vorig jaar haalden de twee landen Thailand in door een mislukt subsidie- en opslagbeleid. De Thaise regering kocht rijst van boeren in boven de marktprijs en hoopte de prijzen op de wereldmarkt op te drijven. Maar door hogere uitvoeren uit concurrerende landen bleef Thailand met veel rijst zitten. Het was vorige maand een van de redenen voor het leger om premier Shinawatra af te zetten.

Het is onduidelijk of de rijstreus zijn positie als wereldmarktleider kan behouden. De voedseltak van de Verenigde Naties voorspelde in april dat Thailand dit jaar 8,7 miljoen ton rijst zal exporteren, tegen 9,5 miljoen ton export uit India. Afnemers vrezen dat de Thaise rijst door de lange opslag aan kwaliteit heeft ingeboet.