Shell betreurt explosie en brand Moerdijk

Shell 'betreurt' de explosie en de brand dinsdagavond op het terrein bij Moerdijk en is een eigen onderzoek begonnen. "Wij willen leren van deze explosie om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt", is woensdagavond te lezen op de site.

Volgens directeur van Shell Moerdijk Paul Buijsingh is de schade 'significant' en loopt deze in de miljoenen euro's. De herstelwerkzaamheden zullen naar verwachting weken duren.

Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken, stelde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een bezoek aan het industriegebied. Er is grondig onderzoek nodig, zei hij. De eerste indruk van de bewindsman is dat de burgemeester en veiligheidsregio 'adequaat' hebben opgetreden en dat er lessen zijn geleerd van de brand bij Chemie-Pack.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid richt zich in zijn onderzoek naar het ongeluk op vijf aspecten: de toedracht van de brand, de inzet van de brandweer, de crisisbeheersing en -communicatie, de vergunningverlening en de manier waarop het toezicht en de handhaving waren georganiseerd. Ook kijken de onderzoekers in hoeverre aanbevelingen van de raad na de brand bij Chemie-Pack zijn opgevolgd.