Dierenbescherming op de bres voor kip en konijn

De Dierenbescherming maakt zich 'ernstige zorgen' over de huisvesting van kalkoenen, konijnen en zogenoemde vleeskuikenouderdieren. De organisatie vreest dat de controle hierop vanaf volgend jaar tekort zal schieten en trekt aan de bel bij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA).

Het verdwijnen van de controles heeft te maken met het opheffen van het Productschap Pluimvee en Eieren, waar ook konijnen onder vallen. In een brief schrijft directeur Frank Dales dat bedrijven waarschijnlijk geneigd zullen zijn om meer dieren in een stal te houden dan toegestaan, als de controles komen te vervallen.

"Hiervoor in de plaats komt handhaving door de NVWA. Maar het is bekend dat zij gemiddeld slechts eenmaal per tien à vijftien jaar een bedrijf controleert op regels met betrekking tot dierenwelzijn", aldus Dales.

Hij stelt dat het voor bedrijven loont om de regels te overtreden. "De hoogte van een boete weegt gemakkelijk op tegen de extra winst die kan worden gemaakt door het overtreden van de regels." De Dierenbescherming roept Dijksma daarom op om ervoor te zorgen dat 'de frequente en de kwaliteit van de controles op ten minste hetzelfde niveau blijft als voorheen'.

Volgens de organisatie is dat mogelijk door meer controleurs aan te stellen die specifiek worden ingezet om de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn te handhaven. Een andere optie is dat de overheid gaat toezien op controles.

"De controles kunnen dan jaarlijks worden uitgevoerd via een erkend 'ketenkwaliteitssysteem'. De overheid controleert dat systeem vervolgens op de kwaliteit van van de controles en voert steekproefsgewijs schaduwcontroles uit. Die werkwijze wordt nu ook al toegepast bij varkens en vleeskuikens", schrijft Dales in de brief.

Nederland telt zo'n 230 bedrijven waar vleeskuikenouderdieren worden gehouden. Dat zijn kippen die broedeieren moeten produceren waaruit vleeskuikens komen. In totaal lopen in alle bedrijven samen ongeveer 5,6 miljoen hanen en hennen rond. Kalkoenen worden door ongeveer 46 bedrijven gehouden. Samen zijn zij goed voor 883 duizend vogels. Konijnen zijn te vinden bij zestig bedrijven. In totaal leven daar zo'n 41 duizend knaagdieren.

De Tweede Kamer praat donderdag met Dijksma over het opheffen van het Productschap Pluimvee en Eieren en de gevolgen daarvan.