Opstelten: grondig onderzoek brand Shell-complex

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken na de explosies en grote brand op het Shell-complex van dinsdagavond. Dat stelt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag na zijn bezoek aan het industriegebied in Moerdijk. Er is grondig onderzoek nodig, zegt hij.

De brand brengt volgens Opstelten herinneringen terug aan 5 januari 2011, toen brand uitbrak bij Chemie-Pack. "Vooral ook omdat er meteen een enorme vuurzee tot in de wijde omtrek te zien was. Ik begrijp dat iedereen hier enorm van geschrokken is", aldus de minister op de site van Veiligheid en Justitie.

De eerste indruk van de bewindsman is dat de burgemeester en veiligheidsregio 'adequaat' hebben opgetreden en dat er lessen zijn geleerd van de brand bij Chemie-Pack.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid richt zich in zijn onderzoek naar het ongeluk op vijf aspecten: de toedracht van de brand, de inzet van de brandweer, de crisisbeheersing en -communicatie, de vergunningverlening en de manier waarop het toezicht en de handhaving waren georganiseerd. Ook kijken de onderzoekers in hoeverre aanbevelingen van de raad na de brand bij Chemie-Pack zijn opgevolgd.

De politie, de brandweer en Shell zelf doen ook onderzoek naar het incident.