[WK Hockey] Nieuw-Zeeland verslaat Zuid-Korea door vroege treffer

De Nieuw-Zeelandse hockeyers hebben hun openingswedstrijd van het wereldkampioenschap winnend afgesloten. Reeds na tien seconden lag de bal al in het Zuid-Koreaanse doel. De resterende tijd leken de Kiwi’s geen haast te hebben deze score uit te breiden. Tot de Zuid-Koreanen na een uur op gelijke hoogte kwamen. Daarna zetten de Black Sticks even aan, verdienden een strafcorner en kwamen alsnog langszij: 2-1.

Een beter begin van de wedstrijd is niet mogelijk. Het fluitsignaal klonk, Nieuw-Zeeland nam de bal uit en tien seconden later tikte Steve Edwards de bal al achter de Zuid-Koreaanse keeper Myungho Lee. Door die vroege voorsprong leek Nieuw-Zeeland zich de resterende minuten niet al te veel in te spannen om een nieuwe aanval op te zetten. De Black Sticks blonken uit in balbezit, maar creëerden weinig kansen na de openingstreffer.

Zuid-Korea daarentegen kende wel een grote drang naar het doel van de tegenstander. Om daar te komen hanteerde de Aziaten met name de lange bal of de scoop. De Nieuw-Zeelandse verdediging stond echter stevig. Pas in de negentiende minuut mocht het team van coach Seok Kyo Shin aanleggen voor een strafcorner. Jonghyun Jang schoot hard, maar keeper Devon Manchester bracht redding. Vlak voor rust leek de Aziatisch kampioen de tweede strafcorner te verdienen, maar Nieuw-Zeeland vocht die scheidsrechterlijke beslissing succesvol aan.

In het tweede bedrijf kwam het eerste gevaar van de stick van Daekeun Oh, maar zijn voorzet werd door niemand aangeraakt in de cirkel. Na een minuut of tien leek Nieuw-Zeeland genoeg te hebben van het combinatiespel en zocht opvallend vaker de aanval op. Het resulteerde niet in grote kansen voor de Kiwi’s. Aan de andere kant kregen de Aziaten drie teleurstellingen te verwerken. Een geclaimde strafcorner werd niet toegekend door de videoscheidsrechter, even later pushte Jang een strafbal op de lat en een aanvallende inzet van Seongkyu Kim belandde op de paal.

Na ruim een uur spelen was het toch raak voor de Aziaten. Seongkyu Kim zag zijn tweede inzet wel doel treffen. Meteen daarna leverde een Nieuw-Zeelandse aanvallende impuls de eerste strafcorner op voor de Black Sticks. De direct daarop volgende corner werd in de rebound door routinier Phil Burrows binnen geslagen. De Zuid-Koreanen konden in de laatste minuten niet meer voor gevaar zorgen.