Storing gasnetwerk Apeldoorn duurt nog dagen

De circa 1300 huishoudens in Apeldoorn blijven waarschijnlijk nog dagen verstoken van gas. Dat laat netbeheerder Liander zondag weten. De storing begon vrijdagochtend. Liander verwacht dat 'op z'n vroegst tegen het eind van komende week' het grootste deel van de woningen in de wijk weer van gas wordt voorzien.

"Het kost veel tijd om alles te repareren", schrijft Liander in een verklaring. "Dit komt omdat het een complexe storing is en het om veel huishoudens gaat."

De storing begon doordat bij werkzaamheden aan een waterleiding een gasleiding werd geraakt. Hierdoor is er modder in de gasleiding gekomen. Om te voorkomen dat er modder in de cv-ketels komt, moeten alle leidingen schoongemaakt worden. "Dit schoonmaken is een heel zorgvuldig proces en kost veel tijd", zo verklaart Liander de lange duur van de werkzaamheden.

Pas als alle leidingen weer schoon zijn, wordt het gas weer aangesloten. Medewerkers van Liander gaan dan bij alle huizen langs. "Zij controleren de gasleiding en zetten vervolgens de hoofdgaskraan weer open."

Liander adviseert bewoners 'met klem' om geen alternatieve gasbronnen te gebruiken die voor gebruik buiten zijn bedoeld, zoals campinggasjes. De netbeheerder waarschuwt dat bij gebruik binnenshuis er koolmonoxide kan vrijkomen.

De getroffen huishoudens krijgen als het goed is automatisch van Liander een vergoeding voor het ongemak. Bij een gasonderbreking van maximaal acht uur ontvangt men een bedrag van 35 euro. Als de onderbreking langer dan acht uur duurt krijgt de bewoner voor iedere vier uur extra een bedrag van twintig euro.