Radioactief afval gevonden in Zwitserland

Op een dump bij het Zwitserse stadje Bienne is een grote hoeveelheid zwaar radioactief afval gevonden. Op sommige plaatsen werd meer dan honderd keer de maximale toegestane hoeveelheid straling gemeten, meldt persbureau AFP zondag. Volgens Zwitserse media wisten de autoriteiten anderhalf jaar geleden al van het afval, maar is het stilgehouden om paniek in Bienne te voorkomen.

Het afval is afkomstig van een verf die vroeger werd gebruikt door Zwitserse horlogemakers om de cijfers op de klokjes te laten oplichten. Het goedje werd in 1963 in de ban gedaan vanwege de hoge mate radioactieve straling. "Na het sorteren is er 120 kilo radioactief afval gevonden", zei een woordvoerder van de OFSP, de Zwitserse instantie voor volksgezondheid, tegen lokale media. "We hebben bij de bron honderden microsieverts gemeten".

Op sommige plekken werd er 300 microsievert per uur gemeten. Dat is meer dan honderd keer de toegestane hoeveelheid voor een dumpplaats. Na drie uur blootstelling aan zoveel straling zit een mens aan de acceptabele hoeveelheid voor een heel jaar.

Volgens de OFSP is er geen groot gevaar voor de volksgezondheid. De krant SonntagsZeitung schreef dat volgende maand begonnen wordt met het testen van de grondwaterspiegel.

Nu de aanwezigheid van het afval bekend is geworden spelen de verschillende autoriteiten elkaar de zwartepiet toe. Bienne meent dat de OFSP de bevolking had moeten inlichten, maar volgens de OFSP was dat de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur.