Head: "Nieuwe F1-motoren te duur"

Voormalig technisch directeur van Williams, Patrick Head, vindt de nieuwe motoren in de Formule 1 te duur. De nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor heeft de kosten volgens de mede-oprichter van Williams F1 omhoog gejaagd, terwijl die juist naar beneden zouden moeten gaan.

Head deed zijn verhaal tegenover de BBC. "Ik vind de motoren facinerende stukken gereedschap, maar ze zijn veel te duur voor wat ze moeten doen. Je kunt iets met 800 pk voor twee miljoen euro per team per jaar maken. Nu betalen ze ongeveer het tienvoudige hiervan. Het is een erg dure manier om Formule 1-bolides aan te drijven."

Volgens Head moet de nadruk in de F1 meer komen te liggen op entertainment. "Het moet meer draaien om de coureurs en om vermaak op het circuit, wat makkelijk klinkt, maar de producenten van straatauto's doen het momenteel al zeer goed op het hybride vlak. Ik weet niet of de Formule 1 het juiste platform is om hybride technologie te tonen."

"Technologisch gezien is de sport net zo facinerend als altijd en hoewel ik niet meer direct bij de Formule 1 betrokken ben wil ik er niet op terugkijken en het afkeuren. Ik weet echter niet waar de sport staat en waar het om draait, want dat is de waarheid, de Formule 1 draait om vermaak."

Head is blij dat Williams, waar hij lang bij de Formule 1-activiteiten van het bedrijf betrokken was, het dit seizoen weer goed doet. Het team uit Grove heeft na zes races al 48 punten meer behaald dan in heel 2013. Toch beseft hij ook dat zeges nog ver weg zijn.