Twintig miljoen voor banen auto- en rijwielbranche

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) trekt tien miljoen euro uit voor de auto- en rijwielbranche. Werkgevers en vakbonden in de sector stellen eenzelfde bedrag beschikbaar. De twintig miljoen wordt onder meer besteed aan extra leerwerkplekken voor jongeren en begeleiding van werknemers naar ander werk.

In de sector werken ruim 77 duizend mensen bij tienduizend bedrijven die zich bezighouden met de verkoop en onderhoud van auto's motors, scooters en fietsen. De branche is zwaar getroffen door de crisis. Bedrijven proberen mee te gaan met de snelle technologische ontwikkelingen en veranderende wensen van klanten, maar dat vraagt om andere vaardigheden van de werknemers, aldus Asschers ministerie zondag.

Met het geld moeten er onder meer 1450 extra leerwerkplekken komen en moeten negenhonderd werknemers worden begeleid naar ander werk. Verder krijgen werknemers en leerlingen extra scholing.

De minister heeft in totaal zeshonderd miljoen euro beschikbaar gesteld voor zogenoemde sectorplannen. Hij kwam eerder al met plannen voor onder meer de bouw en de transportsector.