[Giro] 'Supporter' beslist etappe op Zoncolan

Michael Rogers heeft de voorlaatste etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Hij kreeg hulp van een supporter die zijn naaste concurrent Francesco Bongiorno uitschakelde in een poging hem aan te duwen op de laatste beklimming van de dag, de gevreesde Zoncolan. In het klassement wist Wilco Kelderman nog een plaatsje te klimmen. Hij sluit de Giro af als 7e.

Een kopgroep van 19 man besloot het ruime sop te kiezen. Hierin zat een Nederlander: Maarten Tjallingi. Verder besloten onder andere Franco Pellizotti, Jackson Rodriguez, Maxime Monfort, Maksim Belkov, Dario Cataldo, Nicolas Roche, Rogers, Bongiorno en Simon Geschke om tot aanval over te gaan.

De groep kreeg ongeveer 7 minuten voorsprong. Ook Robinson Chalapud, Tim Wellens en Edoardo Zardini wisten de oversteek van het peloton naar de kopgroep te maken.

Op de voorlaatste klim besloot Pierre Rolland met zijn Europcar team tot een verrassingsaanval. Nairo Quintana en zijn ploeg pareerden, maar enkele andere klassementsrenners zaten ver en moesten zo een extra inspanning leveren. Ook Domenico Pozzovivo en Rafael Majka probeerden aan te vallen.

Op de Zoncolan had de kopgroep nog altijd een voorsprong van 7 minuten. Op de klim werd de groep al snl flink uitgedund. Het waren Francesco Bongiorno, Pellizotti en Rogers die vooan overbleven. In het peloton viel Robert Kiserlovski als eerste aan. Cadel Evans en Ryder Hesjedal moesten hierdoor afhaken. Even later moest Kelderman ook verstek laten gaan terwijl Igor Anton op kop sleurde.

Even later moest ook Robert Kiserlovski lossen. Hierdoor leek de positie in het klassement van Kelderman niet meer in gevaar te komen. Wout Poels plaatste vervolgens een aanval die alleen ploeggenoot Rigoberto Urán en Quintana konden volgen. Intussen probeerde Bongiorno aan te vallen in de kopgroep, waardoor Pellizotti een eindje achterop raakte.

In de kopgroep probeerde een supporter de Italiaan Bongiorno te duwen. Hierdoor schoot zijn voet echter uit het pedaal, waardoor Rogers enkele meters kon pakken. Hierna kon Rogers doorrijden en zijn tweede etappeoverwinning van deze Giro pakken. Bongiorno werd ook nog ingehaald door Pellizotti. Daarachter werd Roche vierde en Brent Bookwalter vijfde.

Quintana en Urán kwamen uiteindelijk samen aan de top met een achterstand van ongeveer 4'45 minuten. Hierdoor werden zij eerste en tweede. Daarachter kregen Aru, Rolland, Majka en Pozzovivo een halve minuut aan de broek. Kelderman kwam binnen op 6'26. Evans verloor ongeveer een minuut op de Nederlander en zo wist Kelderman de zevende plaats over te nemen van de Australiër.