Sterling klaagt NBA aan voor een miljard dollar

Donald Sterling wil een miljard dollar voor de schade die hij heeft geleden door toedoen van de NBA, die hem strafte vanwege racistische uitlatingen. Die uitlatingen zijn volgens de mede-eigenaar van Los Angeles Clippers op illegale wijze verkregen en hij sleept de NBA daarom voor de rechter.

Sterling werd door de NBA voor het leven geschorst en beboet voor twee en half miljoen dollar, nadat hij over de telefoon tegen zijn vriendin had gezegd dat zij geen zwarte mensen mee zou moeten nemen naar wedstrijden. Volgens Sterling mag de NBA op basis van dat persoonlijke gesprek helemaal geen maatregelen tegen hem nemen en zijn zijn rechten geschonden.

De 80-jarige Sterling weigert bovendien de miljoenenboete te betalen. De NBA mag hem volgens een onderling contract helemaal niet beboeten, stelt de Amerikaan. De basketbalbond wil Sterling daarnaast dwingen de Clippers te verkopen. Ook daar heeft de NBA volgens Sterling het recht niet toe.

Sterling raakt de Clippers hoe dan ook kwijt. Oud-Microsoft-baas Steve Ballmer gaat de club voor twee miljard dollar kopen, een recordbedrag voor een NBA-ploeg. Sterlings vrouw Shelly maakte dat vrijdag bekend namens de stichting waar de Clippers in zijn ondergebracht.