Noorse kustwacht entert Greenpeace-schip

De Noorse kustwacht heeft vrijdagavond het Greenpeace-schip dat in de Barentszzee actie voert tegen de boorplannen van de Noorse oliemaatschappij Statoil geënterd en weggesleept. Aan boord van het schip dat onder Nederlandse vlag vaart, zijn twee Nederlandse machinisten.

Zaterdagochtend werd het schip Esperanza weer vrijgegeven. Het vaart naar Tromsø om activisten op te halen die deze week waren gearresteerd.

Volgens Greenpeace heeft Noorwegen het internationaal recht geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte gebracht, maar heeft volgens Greenpeace nog niet gereageerd.

De actie tegen de boorplannen begon dinsdag met de bezetting van het boorplatform Transocean Spitsbergen, dat op weg was naar de boorlocatie. Donderdag werden de betogers van boord gehaald door de politie. De Esperanza hield daarna de plek in de Barentszzee bezet waar Statoil wil boren.

Volgens Greenpeace zijn de boringen een bedreiging voor het natuurgebied Bereneiland, waar zeldzame diersoorten leven.

De kustwacht vroeg de activisten vrijdagavond het protest te stoppen. Toen zij daar geen gehoor aan gaven, kwam de kustwacht rond 23.00 uur aan boord van het schip.

Noorse kustwacht entert Greenpeace-schip
Noorse kustwacht entert Greenpeace-schip (Foto: ANP)