Ronaldo uit kritiek op WK-organisatie

De Braziliaanse oud-voetballer Ronaldo is 'ontsteld' over de chaotische voorbereiding van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Er is weinig terechtgekomen van de beloftes aan de bevolking, vindt de voormalige sterspits. De 37-jarige Ronaldo is zelf lid van het organisatiecomité.

"Ik heb alles van dichtbij gevolgd", zegt Ronaldo in de krant Folha de S.Paulo. "Ik had de hoop dat alles goed zou komen - zelfs op het laatste moment. Het is zonde. Ik voel me ontsteld. Er is minachting voor het volk. Ik denk dat er met name een gebrek was aan planning voor alles wat gedaan moest worden. We hadden tijd - zeven jaar."

Brazilië spendeert omgerekend 8,4 miljard euro aan het wereldkampioenschap, waarvan bijna drie miljard naar stadions gaat. Vier van de twaalf gebouwen zijn naar verwachting niet rendabel uit te baten. Een aantal is zelfs nog niet voltooid. Bouwvakkers zijn nog altijd binnen aan het werk, of zijn bezig met de toegangswegen. Veel mensen vinden dat het geld beter uitgegeven had kunnen worden aan onderwijs, zorg of de kwakkelende economie.

Ronaldo, dankzij twee wereldtitels een held in Brazilië, toont zich de laatste weken steeds kritischer over het toernooi. Hij schat in dat slechts dertig procent van de infrastructuur rond de stadions af is. "Niemand hier zal ooit nog een wereldkampioenschap zien in Brazilië", aldus Ronaldo Luis Nazário de Lima.

Pele, een andere Braziliaanse voetballegende, heeft eerder ook al zijn twijfels over de organisatie van het WK geuit.