Gerenoveerde Coentunnel op 21 juli weer open

De oude Coentunnel in Amsterdam gaat waarschijnlijk 21 juli weer open. Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdag. De tunnel in de A10 werd sinds mei 2013 gerenoveerd en uitgebreid. Dat was onder meer nodig om fileleed te verzachten.

Als de oude tunnel klaar is, rijdt het verkeer over drie banen Amsterdam in. De tweede Coentunnel wordt dan gebruikt om het verkeer de stad uit te leiden.

Buiten de spits rijdt het verkeer op drie rijstroken, tijdens de spits komen daar in de drukke rijrichting twee wisselstroken bij. Deze rijbanen liggen in de Tweede Coentunnel. In totaal zijn er acht rijbanen beschikbaar.

Om het wegennet rond de tunnels goed op elkaar aan te sluiten, gaat vanaf 16 juli ook de nieuwe Coentunnel vier dagen dicht. Er komen volgens Rijkswaterstaat omleidingsroutes, onder meer via de Zeeburgertunnel.

De nieuwe Coentunnel, onder het Noordzeekanaal, werd vorig jaar mei geopend. De oude Coentunnel werd toen voor de renovatie gesloten. Rijkswaterstaat verwacht dat in 2019 ruim 180 duizend voertuigen per dag gebruik zullen maken van de tunnels.