"Russen gebruikten geen xenongas als doping in Sochi"

Russische atleten hebben tijdens de Olympische Spelen in Sochi geen xenongas gebruikt om hun prestaties te verbeteren. Dat zegt Alexander Zhukov, voorzitter van het Russisch Olympisch Comité, tegenover Ria Novosti

In februari kwam de Duitse zender WDR met het bericht dat xenon in Rusland al jaren als doping gebruikt werd. Zelfs tijdens de Spelen van 2004 in Athene zou het al gebruikt zijn. Volgens het programma kwam het Russische Ministerie van Defensie in 2010 met richtlijnen over het juiste gebruik van het middel. Een vooraanstaand medisch centrum in Rusland, onderscheiden 'vanwege het geweldig preparen van atleten in Athene 2004 en Turijn 2006', zegt dat inhaleren van het gas de prestaties niet significant bevordert. 

Tijdens de Spelen was het gebruik van xenon, evenals argon, niet strafbaar. Recent werd het door het WADA echter op de lijst met verboden middelen gezet. Bewijs voor het gebruik van xenon tijdens de Spelen zou daarom geen straf op kunnen leveren, maar toch ontkent Zukhov de aantijgingen in alle toonaarden: "We hebben deze technieken niet gebruikt om atleten voor te bereiden op de Spelen in Sochi."

"Studies hebben aangetoond dat xenon geen effectief middel is om de prestaties te bevorderen. Bovendien staat het op de lijst met verboden middelen", aldus de voorzitter. Op de vraag over het gebruik in de jaren voor de Spelen in Sochi wilde hij niet ingaan. Rusland haalde in Sochi het beste resultaat ooit op de Winterspelen. Met dertien gouden medailles wonnen ze de medaillespiegel.

Uit onderzoek van WADA bleek onlangs juist dat inhaleren van het gas de aanmaak van EPO stimuleert, waardoor het vooral voor duursporten als biatlon en langlaufen effectief zou zijn. Er is nog geen test voor het aantonen van het gebruik. Als er echter aanleiding is om aan de hand van bijvoorbeeld het biologisch paspoort iemand te verdenken van xenongebruik, kan de betreffende atleet onderzocht en zelfs geschorst worden.