'Winkeliers willen einde aan constante uitverkoop'

De continue uitverkoop van kleding is doorgeschoten. Dat zegt Jan Meerman, voorzitter van branchevereniging InRetail dinsdag in De Telegraaf. Hij reageert daarmee op een actie van twintig winkeliers die het uitverkoopseizoen wettelijk willen beperken.

"De consument denkt dat er altijd sprake moet zijn van korting", zegt Meerman. "Tegenwoordig begint de zomeruitverkoop al in april en zijn de bikini's dan al voor de gehalveerde prijs te koop. Dat noem ik volledig doorgeschoten."

Een groep winkeliers in kinderkleding heeft besloten om in hun eigen winkels de seizoensuitverkoop pas in de maanden januari en juli te beginnen, net zoals dat vroeger wettelijk geregeld was. Volgens de winkeliers is het afschaffen van die uitverkoopwet vooral gunstig voor grote winkelbedrijven, en niet voor de kleine en middelgrote bedrijven.

Meerman zegt in De Telegraaf de actie te begrijpen. Toch betwijfelt hij of winkeliers met elkaar mogen afspreken om de uitverkoop te beperken. "Er is een enorme hang om het weer te regelen, omdat het uitverkoopseizoen te kort wordt. Maar de Autoriteit Consument & Markt zal meekijken", zegt de voorman van InRetail over concurrentiewaakhond ACM.