Professor moet verplicht aardbeien plukken

De Vrije Universiteit Brussel neemt een loopje met de vrijheid van meningsuiting. In 2008 werd namelijk een hoogleraar de laan uitgestuurd, vanwege een snoeihard opiniestuk over het scholenbeleid van toenmalig Onderwijsminister Frank Vandenbroucke.

Sindsdien zit Frank Thevissen achter de geraniums. Een baan kan hij, ondanks zijn expertise en ervaring niet vinden. Hij vermoedt zelf dat het te maken heeft met zijn conflict met zijn voormalig werkgever en het feit dat hij 'gemerkt' is door het gebeuren.

Maar gelukkig heb je dan altijd wel instanties die je een handje willen helpen! De OCMW, een soort maatschappelijk welzijninstantie die opkomt voor de armen en tevens allerhande diensten aanbiedt, heeft een geschikte baan voor de professor gevonden. De 52-jarige geleerde kan namelijk aan de slag als aardbeienplukker. Een beroep waarbij je nooit je broodbeleg hoeft mee te nemen.

Niets mis mee, maar Frank ziet het toch niet helemaal zitten. Hij wil dit dan ook juridisch aanvechten. Helaas lijkt het erop dat dit een kansloze missie is. De Belgische wet bepaalt namelijk dat alleen in de eerste vijf maanden na een ontslag een baan moet worden aangeboden die in de lijn van zijn beroep of studierichting ligt. Zo niet, dan zal je toch echt iets anders moeten gaan doen.