Timmermans verheugd over verkiezingen Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is verheugd dat de verkiezingen in Oekraïne zondag goed zijn verlopen, ondanks de ingewikkelde situatie. Dat heeft Timmermans maandag laten weten.

Timmermans noemt het triest dat het kiezers 'in beperkte delen van Oost-Oekraine en op de Krim' onmogelijk was gemaakt aan de verkiezingen deel te nemen. "Maar dat laat onverlet dat een overgrote meerderheid van de bevolking naar de stembus heeft kunnen gaan."

De uitkomst is helder, constateert Timmermans: kandidaat Petro Porosjenko heeft in één ronde een meerderheid gehaald. "Hij krijgt hierdoor een stevig mandaat om de hervorming van de grondwet aan te pakken, op een manier die alle partijen en alle regio's bij het proces betrekt." Timmermans noemt het een goede zaak dat Porosjenko met Moskou wil praten.

"Het is duidelijk dat de Oekraïners hebben gekozen voor een vreedzame oplossing en tegen chaos, confrontatie en geweld. Zij verdienen steun voor die keuze en steun bij het omzetten van die keuze in concrete stappen voorwaarts", stelt Timmermans verder.