Glasvondst Roermond mogelijk grootste in Nederland

De archeologische vondst die onlangs werd gedaan in Roermond bevat onder meer gekleurd en gebrandschilderd vensterglas. Volgens de Limburgse gemeente gaat het mogelijk om de grootste glasvondst ooit in Nederland. De kwaliteit van het glas is redelijk tot zeer goed.

Het glas, dat bij het Wilhelminaplein in de binnenstad werd aangetroffen bij het uitgraven van een sleuf voor een rioolbuis, stamt uit de periode 1300 tot 1850. Na archeologisch onderzoek van een klein deel van de fragmenten is besloten de uitgegraven grond, zo'n twintig tot dertig kubieke meter, op te slaan en te zeven.

De glasresten werden aangetroffen in een zanderige laag grond. Vermoedelijk is de grond aan het eind van de negentiende of het begin van de twintigste eeuw gestort om een oude vestinggracht op te vullen. De gemeente denkt dat dit samenhangt met de sloop van de resten van de Voogdij, het bestuurscentrum in Roermond ten tijde van de Middeleeuwen.

In 2009 werd nog geen driehonderd meter verderop ook al glas aangetroffen. Destijds ging het om zo'n 1200 kilo glas uit de periode 1200 tot 1600. De huidige vondst lijkt nog omvangrijker te zijn.