'Roma-kinderen niet voor adoptie Engelse homo's'

Een poging om de adoptie van twee kinderen door een homoseksueel stel te voorkomen, is gestrand in de rechtbank. Een Slowaaks, katholiek stel vond het geen goed idee dat hun kinderen zouden worden geplaatst bij een middle-class Engels stel, beide van dezelfde sekse.

Naar hun mening past dit niet bij de Roma-identiteit van de kinderen. Ze beschuldigen de lokale autoriteiten ervan een sociaal dwingeland te zijn.

De jongetjes van twee en vier jaar oud worden uit huis geplaatst omdat eerder is gebleken dat pappa en mamma niet goed voor hun kroost zijn. Oudere broertjes en/of zusjes verschijnen nauwelijks op school en de jonge kinderen worden veelvuldig aan hun lot overgelaten. Ook de handjes van pappa zitten erg los; regelmatig krijgen de kinderen een pak slaag. Genoeg reden voor de rechter om een paar betere ouders voor de kotertjes te zoeken.

Die werden gevonden in een homoseksueel stel in Kent, Engeland.

De biologische ouders waren het totaal niet met die beslissing eens. Volgens hen is dit niet beter voor de kinderen. Ze zouden namelijk nog wel eens het contact met hun sociale en culturele achtergrond kunnen verliezen. De ouders vinden het geen goed idee dat Slowaakse Roma-kinderen misschien worden getransformeerd tot 'witte' kinderen van de Engelse middenklasse.

De rechtbank heeft hun bezwaren verworpen. De ouders doen nu een beroep op het Europese hof voor de Rechten van de Mens. Waarschijnlijk kan het nog maanden duren voordat de zaak daar in behandeling wordt genomen.