Antiterreuroperatie in China na bloedige aanslag

De Chinese autoriteiten zijn zaterdag in het noordwesten van het land een grote antiterreuroperatie begonnen naar aanleiding van de aanslag die donderdag aan 43 mensen het leven kostte. Vrijdag werd al gemeld dat er vijf verdachten zijn van de aanslag op een markt in de provincie Xinjiang. Vier kwamen om bij de aanslag, de vijfde werd donderdag opgepakt.

De autoriteiten richtten zich naar eigen zeggen op extremistische bewegingen, 'productiecentra van explosieven en trainingskampen van terroristen'. "Terroristen en extremisten zullen worden opgespoord en gestraft", zei de politie tegen persbureau Xinhua. De regering houdt islamitische Oeigoeren, een etnische minderheid in Xinjiang, verantwoordelijk voor het geweld.

In Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang waar de aanslag werd gepleegd, was het vrijdag relatief rustig. De plaats des onheils was afgesloten en tientallen agenten met automatische wapens en kogelvrije vesten patrouilleerden op straat. Parkeren binnen een straal van honderd meter bij scholen is verboden. Bij ziekenhuis en bus- en treinstations mag alleen kort worden stilgestaan.

Vakanties van agenten in de hoofdstad Beijing zijn ingetrokken. Bij treinstations, scholen, ziekenhuizen en markten wordt extra gepatrouilleerd.

De aanslag was het dodelijkste geweld sinds er bij rellen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen in 2009 bijna tweehonderd mensen omkwamen. De daders reden met terreinwagens door de menigte op de markt, terwijl ze explosieven uit de ramen gooiden. Uiteindelijk botsten de auto's op elkaar, waarna er een explodeerde.