Raad van Europa kraakt opsluiten migranten

Het opsluiten van asielzoekers in detentiecentra door Nederland gaat in tegen de mensenrechten. Vooral het gevangenzetten van kinderen is zorgelijk en gaat voorbij aan hun kwetsbaarheid. Dat heeft Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van de Raad van Europa vrijdag tegen het ANP gezegd na een bezoek aan ons land en gesprekken met bewindslieden.

"Opsluiten is een allerlaatste redmiddel. Kinderen mogen nooit gevangen worden gezet. Niet in een gevangenis en niet in een detentiecentrum voor migranten", aldus Muiznieks. Hij bezocht onder meer het detentiecentrum op Schiphol en sprak daar met een 14-jarig meisje uit Syrië.

De Raad van Europa is een internationale organisatie die democratie en mensenrechten bewaakt in Europa. Nederland is een van de oprichters.

De mensenrechtencommissaris is ook kritisch over de omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers, die soms zonder opvang en voedsel op straat komen te staan. "Dit kan niet zo blijven, ze hebben geen leven", aldus Muiznieks. Hij bezocht in Den Haag een kerk met vluchtelingen uit vooral Irak en Afghanistan die in Nederland niet kunnen werken.