Van der Laan heeft advies advocaat niet nodig

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is niet erg onder de indruk van het betoog van de advocaat van de geliquideerde topcrimineel Gwenette M. Dat zei hij vrijdagavond in zijn tweewekelijkse gesprek met AT5. Volgens Van der Laan is de moord allerminst een wake-upcall. "We zijn al lang wakker. Bovendien hebben wij hun advies er niet bij nodig."

Dat justitie M. alleen bescherming zou hebben aangeboden in ruil voor informatie klopt bovendien niet. "Justitie heeft gezegd dat het onzin is. Je krijgt niet alleen bescherming als je iets vertelt. Het zou anders een mooie boel zijn als mensen onder dekking van politiebescherming door kunnen gaan met bijvoorbeeld zelf iemand liquideren", aldus Van der Laan. Hij begrijpt niet dat een advocaat van een cliënt die net is doodgeschoten zich zo uitlaat.

De raadsman van M., Nico Meijering, zei vrijdagmiddag dat zijn cliënt een roepende in de woestijn was in zijn pogingen om te voorkomen dat hij zou worden vermoord. Ook stelde hij dat justitie zijn beleid moet aanpassen omdat er anders nog veel meer doden zullen vallen.

Dat laatste sluit Van der Laan overigens niet uit. "Dat moet je eigenlijk meteen afkloppen. Het kan zo weer gebeuren", zei hij. De burgemeester sprak van 'georganiseerde misdaad onder elkaar'.

Over verbanden met andere liquidaties wilde Van der Laan niet al te veel zeggen. "Wat er in de krant staat, klopt over het algemeen wel. Er zijn wel wat verbanden, maar niet alles heeft met elkaar te maken. Wel hebben veel zaken van de laatste tijd te maken met bepaalde conflicten."

De 40-jarige M. werd donderdagavond in Amstelveen geliquideerd. Hij werd door meerdere kogels geraakt en overleed ter plekke. De daders zijn nog voortvluchtig. Eind vorig jaar ontsnapte M. nog aan de dood. Bij een aanslag raakte hij toen slechts lichtgewond.