Zedenverdachte Cuijk is bang in de gevangenis

Zedenverdachte Frank R. komt in de gevangenis zijn cel niet meer uit. De 49-jarige man uit Cuijk voelt zich onveilig, naar eigen zeggen door alle media-aandacht. Hij is bang dat hem iets wordt aangedaan. Dat zei R. donderdag tijdens de zitting in Assen.

De man zit sinds vorig jaar mei vast voor onder meer verkrachting, grooming, ontucht en kinderporno. Hij werd in Groningen aangehouden met een 12-jarig meisje dat als vermist was opgegeven. Volgens justitie heeft de man slachtoffers gemaakt in Nederland en België.

Frank R. kampt met een alcoholverslaving en is hiervoor opgenomen geweest in een afkickkliniek. R. zei streng te zijn opgevoed door zijn moeder en stiefvader. Hij verloor op zijn vijftiende een oog doordat hij tijdens het spelen een pijl in zijn oog kreeg. R. liep in die periode weg van huis en belandde in een internaat. "Daar voelde ik mij op mijn gemak."

Een relatie waaruit een dochter voorkwam liep stuk. Zijn bedrijf in gevelreiniging strandde door alcoholmisbruik. "Ik had geen inkomsten meer, trok de deur van dit bedrijf achter mij dicht en raakte in een depressie." In die periode vanaf 2005 nam het chatgedrag op internet enorm toe en had de man verder nauwelijks nog sociale contacten.

Na zijn aanhouding werd hij in Ter Apel vastgezet. "Ik voelde mij op mijn gemak. Niemand kende mij of wist waarvoor ik vastzat". Dit veranderde, zei de man toen de media zich op deze zaak stortte.

Vrijdag worden drie deskundigen door de rechtbank gehoord over de psychische gesteldheid van Frank R. Slachtoffers mogen daarna achter gesloten deuren hun verhaal doen. Volgende week woensdag is het woord aan de het Openbaar Ministerie en de verdediging.