New Yorkse cipiers lieten geesteszieke sterven

Cipiers van een gevangenis in New York hebben een schizofrene gedetineerde laten verkommeren in een cel tot de dood erop volgde. De gevangenbewaarders van Rikers Island grepen niet in terwijl de man zich ernstig toetakelde, blijkt uit documenten waarop persbureau AP de hand heeft gelegd.

De 39-jarige Bradley Ballard kreeg in september vorig jaar zeven dagen eenzame opsluiting omdat hij seksueel geladen gebaren had gemaakt naar een vrouwelijke bewaarder. In zijn cel, die deel uitmaakte van de psychiatrische observatieafdeling, verstrekten de cipiers Ballard niet al zijn medicijnen. De man verstopte zijn wc, zodat die overstroomde, rukte alle kleren van zijn lijf en bond met een rubberen band zijn geslachtsdelen af. Tientallen malen kwamen bewaarders langs om poolshoogte te nemen, maar niemand greep in.

Na een week werd Ballard naakt en bewusteloos op de vloer van zijn cel gevonden. Zijn lijf was met ontlasting besmeurd en zijn geslacht was opgezwollen en ernstig ontstoken. Hij werd haastig naar het ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet meer baten.

De gruwelijke dood van de schizofrene Ballard toont volgens critici van de New Yorkse gevangenisdienst opnieuw aan dat de stad niet zorgvuldig omgaat met geesteszieke gedetineerden. In februari bezweek een andere bewoner van de psychiatrische afdeling van het New Yorkse gevangeniseiland aan de moordende hitte in zijn cel. De verwarming was kapot en de temperatuur was opgelopen tot bijna veertig graden Celsius.

Burgemeester Bill de Blasio heeft beloofd de gevangenisdienst in zijn stad op de schop te nemen. Ballards dood wordt onderzocht en Rikers Island heeft vooruitlopend op de bevindingen vast overdrachtsrapporten voor gedetineerden met psychische problemen ingevoerd.

Ongeveer veertig procent van de twaalfduizend gevangenen in New York heeft een psychische stoornis.