Rechter buigt zich weer over Zwarte Piet

Was het terecht dat burgemeester Eberhard van der Laan toestemming gaf voor de Amsterdamse sinterklaasintocht met Zwarte Pieten in november vorig jaar? Over die vraag buigt de bestuursrechter in de hoofdstad zich donderdag.

Tegenstanders van het zwart geschminkte hulpje van de goedheiligman probeerden een stokje te steken voor de in hun ogen racistische pieten aan de zijde van de Sint. Eerst via een bezwaarprocedure bij de gemeente tegen de door de burgemeester afgegeven vergunning. Toen dat werd afgewezen, spanden zij een kort geding aan. Ook de voorzieningenrechter ging niet mee in de bezwaren tegen de aanwezigheid van de pieten, waarna de klagers een bodemprocedure begonnen om alsnog hun gelijk te halen. Zij hopen een uitspraak af te dwingen over de vraag of de oer-Hollandse kindervriend discriminerend is.

De organisatie van de intocht besloot vorig jaar na alle kritiek om het uiterlijk van de Amsterdamse Zwarte Pieten aan te passen. Zo werden geen goudkleurige oorringen gedragen en mocht met haardracht en kleuren lippenstift worden gevarieerd. De gemeente noemde dat een 'nadrukkelijke start' voor verdere dialoog.

Rechter buigt zich weer over Zwarte Piet
Rechter buigt zich weer over Zwarte Piet (Foto: ANP)