Zware avondspits rond Rotterdam na tunnelbrand

De avondspits in de regio Rotterdam is uitgelopen op een waar verkeersinfarct na het dodelijke ongeluk in de Heinenoordtunnel. Rond de Maasstad stond op het hoogtepunt honderd kilometer file, terwijl er normaal gesproken landelijk zo'n 120 kilometer staat. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op de omleidingsroutes was het al direct druk. Vooral op de A16 van Rotterdam naar Breda was er geen doorkomen aan met zo'n 26 kilometer file. Ook op de N217 van Spijkenisse naar Dordrecht liep het vast. De vertraging liep daar op tot ruim twee uur. Rond 19.00 uur liep de drukte iets terug maar stonden nog altijd kilometerslange files.

Rijkswaterstaat waarschuwde woensdagmiddag al voor een 'zware avondspits' rond Rotterdam vanwege de afgesloten Heinenoordtunnel. Bij het ongeluk met een truck en een auto viel een dode en een gewonde. Beide tunnelbuizen blijven tot nader afgesloten voor al het verkeer.

De brand was in de buis richting Bergen op Zoom. De tunnel blijft waarschijnlijk in zuidelijke richting tot morgenochtend dicht, meldt de verkeersdienst VID. Voor de avondspits betekent dat veel overlast voor de regio Rotterdam. Doorgaand verkeer van noord naar zuid en omgekeerd kan Rotterdam beter mijden.

De naastgelegen fietstunnel is wel vrij voor het fietsverkeer. Om de doorstroming van het autoverkeer te verbeteren is de Kiltunnel tussen 's-Gravendeel en Dordrecht tolvrij.