'Intro Stairway to Heaven is gepikt'

De intro van Stairway to Heaven van Led Zeppelin is geplagieerd van de band Spirit. Dat beweert althans advocaat Francis Malofiy, die Spirit-gitarist en -schrijver Randy California vertegenwoordigt. "Deze zaak zat er al een hele tijd aan te komen", zegt Malofiy tegen het tijdschrift Bloomsberg Businessweek.

Geruchten over het plagiaat circuleren al jaren. Op YouTube is een hele reeks filmpjes te bekijken waarin de vermeende overeenkomsten tussen Stairway to Heaven en het nummer Taurus van Spirit worden benoemd. Led Zeppelin toerde in 1968 zelfs met Spirit, twee jaar voordat Jimmy Page naar eigen zeggen de intro van Stairway to Heaven schreef.

"Met deze rechtszaak willen we bewerkstelligen dat California wordt vermeld als een van de schrijvers van Stairway to Heaven", zegt Malofiy. Het nummer is verreweg de grootste hit van Led Zeppelin.

Het is niet voor het eerst dat Led Zeppelin is aangeklaagd wegens plagiaat. In het verleden werd al geschikt met muzikanten als Willie Dixon en Ritchie Valens, respectievelijk voor de nummers The Lemon Song en Boogie With Stu.