Braziliaanse sportvakbond wil WK-duels later

De Braziliaanse vakbond van professionele sporters eist dat de FIFA meer dan een derde van de WK-wedstrijden later afwerkt. De bond liet dinsdag weten de wereldvoetbalbond voor de rechter te hebben gedaagd. Wedstrijden die om 13.00 uur lokale tijd gepland staan zijn volgens de vakbond door de hitte en luchtvochtigheid te gevaarlijk voor de voetballers. De bond eist dat 16.00 uur lokale tijd het vroegste tijdstip voor WK-duels wordt.

De vakbond baseerde zich voor de rechtszaak op Braziliaanse richtlijnen. Ook haalt het een onderzoek van de gerenommeerde Braziliaanse sportarts Turibio Leite aan. Dat onderzoek was in opdracht van de vakbond en de internationale voetballersvakbond FIFPro uitgevoerd.

De soep wordt overigens niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Als de middagwedstrijden, die om 18.00 uur Nederlandse tijd worden afgewerkt, niet kunnen worden verplaatst neemt de Braziliaanse sportersbond genoegen met drinkpauzes van twee minuten tijdens iedere helft. De FIFA had al eerder gezegd dat het afhankelijk van de weersomstandigheden drinkpauzes toe wil staan.

Het is weliswaar winter in Brazilië, maar in veel van de twaalf speelsteden wordt het toch warm en vochtig. Met name Manaus, in het Amazonegebied, wordt gevreesd. De stad ligt slechts enkele honderden kilometers van de evenaar. Ook elders in het noorden en noordoosten van het land worden hoge temperaturen verwacht.