Sportbonden krijgen opnieuw minder geld

De Nederlandse sportbonden worden de komende jaren getroffen door nieuwe bezuinigingen. Dat bleek dinsdag tijdens de algemene vergadering van sportkoepel NOC*NSF. De bonden gingen daar noodgedwongen akkoord met de nieuwe bezuinigingen, die het gevolg zijn van de teruglopende opbrengsten uit de Lotto.

NOC*NSF kondigde een nieuwe inkrimping van de uitgaven aan van acht procent voor 2015 en 2016. Die volgt op eerder genomen bezuinigingen voor dit jaar met vijf procent. Technisch directeur Maurits Hendriks liet weten zich zorgen te maken over die ontwikkeling.

De opbrengsten uit de Lotto vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de sportwereld. De laatste jaren nemen deze echter zienderogen af. Waar er in 2011 nog ruim 53 miljoen euro werd opgehaald, daalt die bijdrage de komende jaren naar verwachting naar veertig miljoen.

Door de komst van de nieuwe Kansspelenwet zou de situatie verder kunnen verslechteren. Veel geld verdwijnt dan door de concurrentie mogelijk naar het buitenland. Minister Edith Schippers (VWS) zei ernaar te streven dat de afdracht aan NOC*NSF niet verder daalt.