Rode Kruis opent gironummer voor hulp aan Balkan

Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 6251 opengesteld voor hulp aan slachtoffers van de overstromingen in Bosnië en Servië. Duizenden mensen wachten nog op evacuatie vanuit het overstroomde gebied. Tienduizenden getroffenen verblijven bij familie of in opvanglocaties. Er zijn al zeker 35 mensen overleden.

Het lokale Rode Kruis helpt met evacuaties, voedsel, water, dekens en opvang. Ook worden rubberboten en voedselpakketten uitgedeeld. Het Nederlandse Rode Kruis draagt minimaal vijftigduizend euro bij aan de hulpverlening op de Balkan, maar er is meer hulp nodig. Het Bosnische Rode Kruis heeft aangegeven vooralsnog 430 duizend euro nodig te hebben. Het Servische Rode Kruis is nog aan het inventariseren.

Bijna een derde deel van Bosnië is getroffen en in veel gemeenten is de noodtoestand uitgeroepen. Steden als Maglaj en Doboj staan bijna geheel onder water. Duizenden hectare landbouwgrond zijn verwoest. Het overvloedige water heeft mijnenvelden weggespoeld.

In Servië zitten naar schatting driehonderdduizend mensen zonder schoon drinkwater of elektriciteit. Het gebied rondom Obrenovac, ten zuidwesten van Belgrado, is het ergst getroffen. Hier wachten nog een paar duizend mensen op hulp. Verwoeste bruggen en ontoegankelijke wegen belemmeren de hulpverlening in sommige regio's.

Bovendien dreigt de grootste energiecentrale van Servië in Obrenovac te overstromen. Duizenden militairen, agenten en vrijwilligers hebben tot dusver weten te voorkomen dat de centrale volledig onder water komt te staan door hoge wallen van zandzakken aan te leggen.

In Nederland is er veel steun en sympathie voor de slachtoffers, meldt het Rode Kruis, dat tientallen telefoontjes kreeg, voornamelijk uit de Bosnische en Servische gemeenschap in Nederland. Zij willen de hulpverlening ondersteunen.