Engelse rugbyheld Wilkinson met pensioen

Rugbyer Jonny Wilkinson stopt met het professioneel spelen van rugby. Over twee weken speelt hij bij Toulon zijn laatste wedstrijd in de finale van de Franse Top 14. Zaterdag treedt Wilkinson ook nog aan in de finale van de Heinken Cup tegen Saracens. Wilkinson werd de grote held in Engeland toen hij in 2003 de beslissende dropgoal maakte in de WK-finale tegen Australië. 

De fly-half kwam 91 keer uit voor het Engelse team. Naast de wereldtitel won hij ook vier keer de Six Nations met het Engelse team. Eind 2011 stopte Wilkinson al bij het Engelse team. Hij was in totaal goed voor 1246 punten en is daarmee de nummer twee op de lijst van Engelse topscoorders allertijden. 

Wilkinson speelde van 1997 tot 2009 bij de Newcastle Falcons. Met die club werd hij in 1998 landskampioen. In 2009 maakte hij de overstap naar Toulon in Frankrijk. Met de club uit de Côte d'Azur kan hij voor de tweede keer op een rij de Heineken Cup winnen.

"Ik moet heel veel mensen bedanken voor hun support. Vooral hier in Frankrijk en in Engeland. Maar dat doe ik nu niet. Ik wil me nog volledig focussen op de laatste twee wedstrijden van het seizoen", aldus de 91-voudig international in een verklaring. "Ik wil iedereen oprecht bedanken voor alles wat jullie me gegeven hebben en voor het feit dat jullie de laatste zeventien jaar onvergetelijk hebben gemaakt."

Beslissende dropgoal van Wilkinson in de WK-finale van 2003 tegen Australië. (Bron: YouTube)