'Meer illegaal knalwerk door vuurwerkplannen'

De plannen van het kabinet om het afsteken en verkopen van vuurwerk rond de jaarwisseling aan banden te leggen hebben een averechts effect. Het voornemen stimuleert juist de handel in illegaal vuurwerk, vreest de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

"Vuurwerk is in winkels over de grens al ruim voor de toegestane verkoopperiode van Nederland simpel te verkrijgen. Consumenten worden door de plannen van dit kabinet over de grens geduwd en komen dan nog vaker terug met illegaal, onveilig vuurwerk", stelt secretaris Wouter Weide in een verklaring.

De winkeliers in Nederland krijgen bovendien te maken met langere wachtrijen en irritatie bij klanten omdat ze nu dezelfde hoeveelheid vuurwerk in een kortere tijd moeten verkopen. De klant zou daarom sneller de grens oversteken.

De RND is wel blij dat de controle op illegaal vuurwerk via pakketbezorging en import via busjes omhooggaat. "Het is goed dat daar nu actie op wordt ondernomen, maar een kortere verkoopperiode draagt absoluut niet bij aan de veiligheid."

Het kabinet wil dat de verkoop voortaan pas op 30 december mag beginnen in plaats van een dag eerder. Afsteken mag op 31 december pas vanaf 18.00 uur in plaats van 10.00 uur.