FOK!toen: King Crimson - In the Wake of Poseidon

Het is vandaag op de kop af 44 jaar geleden dat In the Wake of Poseidon, het tweede album van de progressieve rockband King Crimson, in de platenwinkels verscheen. Een mooie reden om vandaag in FOK!toen terug te kijken op de totstandkoming van dit legendarische album, dat tevens het laatste album van de originele bezetting van King Crimson zou zijn.

King Crimson - In the Wake of Poseidon
King Crimson - In the Wake of Poseidon

De Vroege Jaren
King Crimson was een band die in 1969 was opgericht en die bestond uit Robert Fripp op gitaar, Greg Lake op basgitaar en zang, Ian McDonald op fluit, saxofoon, mellotron en zang en Michael Giles op drums. Nadat de groep haar eerste album In the Court of the Crimson King had uitgebracht viel de eerste bezetting van de band uiteen. Zowel McDonald als Giles hadden besloten om na de eerste Amerikaanse tour de groep te verlaten. Ook Greg Lake liet weten dat hij na de opnames van In the Wake of Poseidon de groep zou verlaten, om samen met Keith Emerson (ex-The Nice) een nieuwe band op te richten. Dat zou natuurlijk de superband Emerson, Lake and Palmer gaan worden.

King Crimson in 1970
King Crimson in 1970

Het Tweede Album
Van de oorspronkelijke bezetting van King Crimson was alleen Robert Fripp overgebleven. Greg Lake zou in ruil voor de podiumapparatuur van King Crimson nog wel een aantal nummers inzingen voor het tweede album. Vanaf januari 1970 ging de groep aan de slag in de Wessex Sound Studios in Londen met de opnames voor In the Wake of Poseidon. Naast Fripp en Lake bestond de groep uit de ingehuurde muzikanten Michael Giles op drums, Peter Giles op basgitaar, Mel Collins op saxofoon, dwarsfluit en Keith Tippett op piano. Greg Lake zong op alle nummers, met uitzondering van het nummer 'Cadence and Cascade', waarop we Gordon Haskell, een oude schoolvriend van Fripp, de vocalen horen verzorgen.

Cat Food

Op 25 maart 1970 was de groep te zien in het BBC-programma Top of the Pops, waarin het nummer 'Cat Food' werd geplaybacked. Het zou tot 1981 het enige optreden van de groep op de Britse televisie zijn. Deze opnames zijn al lang verdwenen, maar er bestaan nog wel foto's van de groep achter de schermen en bij een repetitie voor het optreden.

In the Wake of Poseidon op cassette

Een Nieuwe Band
Nadat op 15 mei 1970 het album In the Wake of Poseidon was verschenen zat Robert Fripp met een probleem. Nu had hij nieuw materiaal om live te vertolken maar geen muzikanten om het mee uit te voeren. Robert Fripp en tekstschrijver Pete Sinfield moesten op zoek naar nieuwe muzikanten voor King Crimson. Fripp haalde Gordon Haskell over om als vaste bassist en zanger voor de band te gaan werken. Als drummer werd Andy McCulloch, de voormalige drummer van onder meer Shy Limbs en Manfred Mann's Earth Band ingehuurd. Ook saxofonist Mel Collins was vanaf dat moment een vast bandlid van King Crimson.

Een Russische bootleg
Een Russische bootleg

In the Wake of Poseidon
Net als op het eerste album In the Court of the Crimson King speelde op In the Wake of Poseidon de mellotron weer een grote rol. Het album opent met het zachtaardige intro 'Peace – A Beginning', waarna het gezelschap meteen goed los gaat in het bruisende en jazzy 'Pictures Of A City (Including 42nd At Treadmill)'.

Concrete cold face cased in steel.
Stark sharp glass-eyed crack and peel.
Bright light scream beam brake and squeal.
Red white green white neon wheel.

Na al het bombastische progressieve geweld is het even tijd voor een rustpunt met de ballade 'Cadence And Cascade', gezongen door Gordon Haskell. Daarna is het alweer tijd voor het laatste nummer van kant A van de elpee. 'In the Wake of Poseidon' is weer zo'n kenmerkend King Crimson-nummer dat langzaam opbouwt om uiteindelijk tot een orchestrale climax te komen.

Plato's spawn cold ivyed eyes.
Snare truth in bone and globe.
Harlequins coin pointless games.
Sneer jokes in parrot's robe.
Two women weep, Dame Scarlet Screen.
Sheds sudden theatre rain,
Whilst dark in dream the Midnight Queen.
Knows every human pain.

Ook kant 2 opent weer met een prachtig intro, luisterende naar de titel 'Peace - A Theme'. Dan is het de beurt aan het nummer 'Cat Food', dat al eerder op single was uitgebracht. De elpee-versie van het nummer is echter 2 minuten langer dan op de single. Daarna is het tijd voor het meest gewaagde nummer van dit album. 'The Devil's Triangle' is een bijna 12 minuten durend instrumentaal nummer, gebaseerd op de suite The Planets van componist Gustav Holst en dan in het bijzonder het deel Mars: Bringer of War. Ook horen we in het nummer delen uit 'The Court of the Crimson King' terug. 'The Devil's Triangle' bestaat uit de hoofdstukken I. Merday Morn, II. Hand of Sceiron en III. Garden of Worm. Na al dat muzikale geweld kent In the Wake of Poseidon een prachtige afsluiter met het accapella nummer 'Peace – An End'.

Peace is a stream.
From the heart of a man;
Peace is a man, whose breadth.
Is the dawn.
Peace is a dawn.
On a day without end;
Peace is the end, like death.
Of the war.

Het album

King Crimson - In the Wake of Poseidon A

Kant A:
01 Peace - A Beginning 0:37
02 Pictures Of A City (Including 42nd At Treadmill) 8:12
03 Cadence And Cascade 4:32
04 In The Wake Of Poseidon (Including Libra's Theme) 8:26

King Crimson - In the Wake of Poseidon B

Kant B:
01 Peace - A Theme 1:14
02 Cat Food 4:52
03 The Devil's Triangle 11:25
a The Devil's Triangle
b Merday Morn
c Hand Of Sceiron
d Garden Of Worm
04 Peace - An End 1:58

King Crimson - In the Wake of Poseidon 2

De Hoes
Voor de hoes van de elpee werd gebruik gemaakt van The 12 Archetypes oftewel The 12 Faces of Humankind van Tammo de Jongh uit 1967. De reeks schilderijen werd eerder voor het boek The Purpose of Love van Richard Gardner. Tammo de Jongh zou de 12 gezichten later samenvoegen in één schilderij dat als hoes zou dienen voor In The Wake Of Poseidon.

De uitgebreide heruitgave uit 2010
De uitgebreide heruitgave uit 2010

40th Anniversary Edition
In 2010 bestond de plaat 40 jaar en verscheen er bijna compleet geremasterde versie van In The Wake Of Poseidon. Fripp was door de jaren de mastertape van 'The Devil's Triangle' kwijtgeraakt en zodoende moest men gebruik maken van een later gemaakte kopie. Naast het volledige album treffen we ook de single van 'Cat Food' en de B-kant 'Groon'. Ook zit er een dvd bij deze editie met het volledige album in een drietal mixen en een fraai aantal sessieopnames, oefenopnames en onuitgebrachte opnames aan. Zwaar verplichte kost voor King Crimson fans.