Muiterij bij Nigeriaanse antiterreureenheid

Een Nigeriaanse militaire eenheid die speciaal is opgericht om de strijd aan te binden met terreurnetwerk Boko Haram is in opstand gekomen. Dat schrijft Sahara Reporters woensdag. De muiterij van de Zevende Divisie op een legerbasis in Maiduguri was gericht tegen hun gezaghebber, generaal Abubakar Mohammed.

Militairen schoten woedend met hun geweren in de lucht. Zij waren furieus nadat ze de lichamen hadden gezien van hun collega's die in een hinderlaag van Boko Haram waren gelopen. De militairen menen dat zij materieel krijgen dat te slecht is om het tegen het beter bewapende terreurnetwerk op te nemen.

"Wij hebben gewoonweg niet het soort wapens of munitie dat de rebellen hebben", zei een militair. "Elke dag vermoorden ze onze mannen, maar daar wordt nooit iets over geschreven door de media." Ook klaagden militairen over het te laat uitbetalen van lonen en een gebrek aan rust en ontspanning in de krijgsmacht.

De Zevende Divisie is pas onlangs opgericht om operaties tegen Boko Haram te ondernemen. De extremistische beweging ontvoerde vorige maand meer dan driehonderd tienermeisjes en pleegde verschillende aanslagen. Alleen dit jaar hebben aanvallen van Boko Haram al aan zeker vijftienhonderd mensen het leven gekost.

Het is niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen op de legerbasis. De generaal wist ternauwernood te ontkomen.