Excuus Samsung aan ernstig zieke werknemers

Samsung heeft zijn excuses aangeboden aan medewerkers die kanker kregen door te werken in de fabrieken van het Koreaanse technologiebedrijf. Ook zegde Samsung toe de ongeneeslijk zieke medewerkers - of de nabestaanden van inmiddels overleden personeel - een schadevergoeding aan te bieden, zo liet plaatsvervangend topman Kwon Oh-hyun woensdag weten.

De uitspraken van Kwon komen kort nadat een Koreaans politicus Samsung opriep zich te verontschuldigen voor de ten minste 114 werknemers die sinds 1990 ziek werden bij de chipfabriek. De medewerkers kregen daar zeldzame vormen van kanker, waar ze in sommige gevallen ook aan stierven. Tot dusver heeft Samsung dit altijd geweigerd.

De gevaarlijke omstandigheden in de fabriek werden zeven jaar geleden plots breder bekend, toen een 23-jarige medewerker van Samsung overleed aan leukemie. Plaatsvervangend topman Kwon zei in een verklaring dat het hem speet dat de excuses zo lang zijn uitgebleven.

"We betreuren het dat een oplossing voor dit gevoelige probleem niet op tijd is gevonden en we willen dit moment aangrijpen om onze welgemeende excuses aan te bieden aan de betrokken mensen", aldus Kwon.