'Teeven snapt burgemeesters kinderpardon niet'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) slaat de plank mis in zijn oproep aan burgemeesters om nieuwe informatie te melden over kinderen die buiten het kinderpardon vallen. Het gaat niet om nieuwe feiten maar om het 'onterechte en willekeurige' onderscheid tussen toezicht door de rijksoverheid of door gemeenten, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag.

De VNG heeft twee recente brieven van Teeven en de burgemeester van Bunnik Martijn Ostendorp online gezet. Teeven vroeg afgelopen maandag om nieuwe informatie over kinderen die buiten het pardon vallen voor 20 juni te melden.

Maar daar gaat het niet om, reageert Ostendorp dinsdag in een brief. Verreweg de meeste informatie is volgens hem immers al bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bekend. De burgemeester hekelt juist het onderscheid tussen kinderen die onder toezicht van het rijk staan of onder toezicht van de gemeente. Het pardon geldt nu alleen voor de eerste categorie en dat moet veranderen, stelt de burgemeester.

Ostendorp en bijna driehonderd burgemeesters die hem steunen, willen dat ook asielkinderen die al vijf jaar onder toezicht van een gemeente staan onder het pardon vallen. Ook moet er speciale aandacht zijn voor kinderen die bij binnenkomst jonger dan 13 jaar waren, maar inmiddels ouder dan 21 jaar en hierdoor buiten het pardon vallen terwijl ze wel geworteld zijn.

"Over deze kinderen zal steeds opnieuw onrust in de samenleving ontstaan als we deze zaken nu niet op een goede manier afronden", aldus Ostendorp. Hij krijgt inmiddels de steun van bijna driehonderd burgemeesters, Nederlands telt iets meer dan vierhonderd gemeenten. Ook de VNG en het Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO) steunen de oproep.

Fred Teeven (Foto: Novum)Fred Teeven (Foto: Novum)