Astronauten na halfjaar ISS weer veilig op aarde

Een Russische Sojoez-capsule met drie ruimtevaarders aan boord die een halfjaar in het internationale ruimtestation verbleven, is woensdag veilig geland op de steppen van Kazachstan. Drie uur eerder was de capsule op 418 kilometer boven de aarde losgekoppeld van het ISS.

De Rus Michail Tjoerin, de Amerikaan Rick Mastracchio en de Japanner Koichi Wakata brachten 188 dagen door in de ruimte. Woensdag werden ze uit de Sojoez geholpen en in stoelen geplaatst voor een snelle medische keuring. Na zes maanden gewichtloosheid moet het lichaam zich weer aan de werking van de zwaartekracht aanpassen. Allen leken echter in goede conditie.

In het ISS verblijven momenteel nog de Russen Alexander Skvortos en Oleg Artemjev en de Amerikaan Steve Swanson. Op 28 mei vertrekken drie ruimtevaarders naar het ruimtestation.

Dinsdag kondigde de Russische vicepremier Dmitri Rogozin aan dat Rusland na 2020 zijn steun aan het gezamenlijke ISS-project intrekt. Momenteel is Rusland het enige land dat de pendeldienst tussen aarde en ISS verzorgt, maar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt in de toekomst gebruik te kunnen maken van de diensten van private bedrijven. In reactie op Rogozin liet NASA weten dat het nog niets van Moskou heeft vernomen.