Ontvoerden Nigeria aangezien voor Shell-medewerkers

De drie Nederlanders die werden ontvoerd in Nigeria werden aangezien voor medewerkers van Shell. Dat zei een van hen, Jandries Groenendijk, dinsdagavond in Pauw & Witteman.

De Nederlanders werden vanwege hun huidskleur bij aanvang van de ontvoering al gescheiden van cameraman Femi Soewu en activist Sunny Ofehe. De activist probeerde de ontvoerders naar eigen zeggen van begin af aan duidelijk te maken dat de Nederlanders geen Shell-medewerkers zijn en dat ze geen geld voor hen zullen krijgen. Ook legde hij uit dat de Nederlanders juist in Nigeria waren om te helpen. Verder wees hij erop dat iedereen de ontvoering veroordeelde. Maar uiteindelijk kreeg Ofehe te horen dat hij moest zwijgen en dat hij anders pijn zou lijden.

Het duurde ongeveer drie dagen voordat de ontvoerders doorhadden dat de Nederlanders inderdaad geen Shell-medewerkers waren. Groenendijk beschreef de ontvoering als gewelddadig. Tijdens de ontvoering raakte hij bewusteloos, maar na twintig minuten werd hij 'wakker geslagen'. Hij zat toen al in een klein bootje van de ontvoerders dat op weg was naar een schuilplaats.

Aanvankelijk kreeg het drietal te horen dat ze zouden worden gedood en mochten ze niet praten. Later mocht dat wel en kon hij een soort vriendschap sluiten met een jongen van rond de 16 jaar. Die zou hem hebben voorzien van informatie die niet voor hem was bestemd, maar Groenendijk schatte in dat de jongen ook in staat was hem dood te schieten. Groenendijk is hartpatiënt en mocht zijn medicijnen houden, maar kreeg toch tijdens de ontvoering vijf keer een hartaanval.

Al met al is Groenendijk niet boos op de ontvoerders. Die handelen volgens hem zo omdat ze door Shell in het nauw zijn gedreven. "Wat Shell daar doet kan niet door de beugel. Wat Nederland flikt in de Delta is gewoon koloniaal gedrag. Ik ben boos op Shell, dat geen flikker doet. Het bedrijf zegt dingen op te gaan ruimen en doet dat niet. En ik ben boos op de regering die Shell zomaar laat graaien. Er is daar een ongelooflijke armoede."

Bij aankomst op Schiphol zei Groenendijk dat is betaald voor de vrijlating, maar Ofehe ontkende dit meteen. Hij wees er in de uitzending nog eens op dat voor de ontvoerders al snel duidelijk was dat ze de verkeerden hadden en dat de Nederlandse overheid geen losgeld zou betalen. Groenendijk wilde hier niets meer over zeggen.