'Roofkunst in Rijksmuseum en Het Loo'

In Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea is kunst ontdekt die waarschijnlijk door de nazi's van een joodse familie is geroofd. Het gaat om in totaal vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies, schrijft De Telegraaf woensdag.

Het servies zou van de joodse familie Gutmann zijn geweest en in april 1934 onder dwang van de nazi's zijn geveild. De afgelopen weken ontdekte het Amsterdamse onderzoeksbureau Artiaz volgens de krant dat het gestolen porselein uiteindelijk onder meer bij Paleis Het Loo en het Rijksmuseum is beland.

De Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum zegt in de krant onmiddellijk een onderzoek in te stellen. Aan de hand van oude veilingdocumenten ging Artiaz na waar de roofkunst is beland. Het Berlijnse bureau Facts and Files, dat de zaak voor de familie Gutmann onderzoekt, bevestigt in de krant dat de vijftien sauskommen en borden nog als gezocht te boek staan. Het bureau verwacht dat de familie opdracht geeft de stukken terug te vragen.

Bij een eerder onderzoek van de commissie-Ekkart naar roofkunst in Nederlandse musea kwam het servies niet aan het licht. De stukken maken deel uit van een 435-delig servies dat stadhouder Willem V rond 1774 cadeau kreeg van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Tijdens zijn ballingschap in Engeland verkocht hij het servies met Nederlandse stads- en dorpsgezichten.

Uiteindelijk werden 26 delen gekocht door Herbert Gutmann, zoon van bankier Eugen Gutmann, die de Dresdner Bank had opgericht. Deze bank werd eind 2009 overgenomen door de Commerzbank.