FBI: honderden meldingen over pedoleraar

De FBI heeft honderden meldingen ontvangen over een Amerikaanse leerkracht die zeker negentig jongens seksueel heeft misbruikt. Het misbruik werd bekend nadat de werkster van William Vahey een usb-stick had gevonden waarop foto's van het misbruik stonden en deze aan de directrice van een school had gegeven. Vahey pleegde niet veel later, op 64-jarige leeftijd, zelfmoord.

Vahey werkte op vier verschillende continenten voor meer dan tien scholen. Hij gaf vooral les op internationale scholen aan de kinderen van diplomaten, rijke Amerikanen en de lokale elite. Zijn slachtoffers, veelal tussen de 12 en 14 jaar, wisten niet eens dat ze waren misbruikt. Vahey gaf de jongens tijdens schoolreisjes koekjes voordat ze naar bed gingen, waar hij een slaapmiddel in had gestopt. Terwijl de kinderen bewusteloos waren, misbruikte Vahey ze en maakte hij foto's.

In maart stal Vahey's werkster in Nicaragua een usb-stick. Ze speelde deze door aan de Amerikaanse directrice van de school waar Vahey lesgaf. Toen de directrice Vahey confronteerde, gaf hij het misbruik toe, aldus de FBI. "Ik ben mishandeld als kind, daarom doe ik dit. Ik doe dit mijn hele leven al", zei hij tegen haar.

Directrice Gloria Doll lichtte de volgende dag de Amerikaanse ambassade in. De ambassade deed aangifte bij de politie, maar Vahey was het land al ontvlucht. Terug in de Verenigde Staten huurde hij een kamer in een hotel, waar hij zich in de borst stak. In een briefje bood hij zijn familie zijn excuses aan.

De meldingen die de FBI heeft ontvangen zijn niet alleen van potentiële slachtoffers, maar ook van mensen die mogelijk meer informatie over de zaak hebben. De FBI hoopt dat zoveel mogelijk mensen contact opnemen.