Opstelten geeft aanpak homogeweld meer prioriteit

De politie gaat meer prioriteit geven aan homogeweld. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag toegezegd in een gesprek met COC Nederland. De minister wil vooralsnog niet in de wet opnemen dat discriminerend geweld hoger bestraft moet worden.

De prioriteiten voor politie en Openbaar Ministerie worden eens per vier jaar vastgesteld. Op dit moment worden de prioriteiten voor de periode 2015 tot en met 2018 bepaald. Discriminatiebestrijding wordt er in ieder geval een van. De politie wordt er de komende vier jaar door de minister op afgerekend, aldus COC.

COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt in een verklaring van een 'vruchtbaar overleg' met Opstelten. "We hebben vandaag een belangrijke stap vooruit gezet bij de aanpak van geweld tegen LHBT's" aldus Ineke. "We gaan scherp in de gaten houden of het geweld de komende tijd ook echt afneemt, want daar is het ons uiteindelijk om te doen."

Maandagochtend werd bekend dat het aantal gevallen van geweld tegen homoseksuelen en lesbiennes de afgelopen jaren bijna is verdubbeld. Het aantal incidenten steeg van 623 in 2011 naar 1143 in 2012, zo bleek uit een rapport van het Verwey-Jonker Instituut.