Kim Min pest Kim Jung terug

Noord-Korea is geen echt land en moet binnenkort ophouden te bestaan. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van defensie Kim Min-seok maandag gezegd. Hiermee reageert Kim op recente beledigende uitlatingen van de Noord-Koreaanse staatsmedia. Die noemden de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye recentelijk een 'oude prostituee' en maakten de Amerikaanse president Barack Obama uit voor 'aap'.

Kim merkte op dat Noord-Korea slechts voor het welzijn van één persoon bestaat, namelijk dictator Kim Jong Un. Volgens de minister kent het communistische land geen mensenrechten of publieke vrijheden. Zuid-Korea uit vaker kritiek op zijn noorderbuur, maar de opmerkingen van maandag zijn relatief heftig. Seoul onthoudt zich normaliter van uitlatingen die zinspelen op het instorten van het Noord-Koreaanse regime.

Zuid-Korea bestempelde de opmerkingen van Pyongyang over Park als immoreel en onacceptabel. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken en Witte Huis hebben de racistische taal over Obama 'walgelijk' genoemd.

De spanningen zijn de afgelopen maanden weer toegenomen op het Koreaanse schiereiland. De Verenigde Staten en Zuid-Korea hielden gezamenlijke legeroefeningen, waarop Noord-Korea korte- en middellangeafstandraketten testte. Beide Korea's vuurden artilleriegranaten over de omstreden zeegrens en sinds eind maart dreigt Pyongyang met een 'nieuw soort' nucleaire test. Vorige maand bezocht Obama Zuid-Korea en zinspeelde hij op mogelijk nieuwe sancties tegen het geïsoleerde Noord-Korea.