Beelen loopt met recordpoging kans op suikerziekte

Giel Beelen kan door zijn recordpoging om meer dan 190 uur onafgebroken radio te maken suikerziekte krijgen. "Als je zo lang weinig slaapt en onregelmatig eet, wordt dat een groot risico", zegt de radiopresentator tegen Novum Nieuws.

Beelen gaat de recordpoging maandag aan naar aanleiding van zijn tienjarig jubileum als radiomaker. De Vlaamse radiopresentator Lennart Creël vestigde vorige week het record met 190 uur, met om de dag drie uur slaap en elke dag twee powernaps van een kwartier.

"Alle medisch specialisten die ik hierover spreek zeggen hetzelfde", gaat Beelen verder. "Ze zien steeds vaker gevallen van suikerziekte. Mensen eten slecht en slapen te weinig."

"De doktoren hebben me ook gewaarschuwd voor allerlei andere gezondheidsrisico's", aldus de 37-jarige Beelen. "Ze willen eigenlijk dat ik er niet eens aan begin, maar ja."

Beelen wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden door artsen en andere deskundigen. "Ik dacht eerst dat ik het, zoals wel vaker als ik moe ben, zou redden met een extra litertje cola", zegt hij. "Maar dat zit er dus niet in. Als ze iets niet willen, dan is het wel dat ik me ga volstoppen met cafeïne en suiker. En normaliter drink ik al geen druppel koffie."

De dj krijgt een uitgebalanceerd dieet, samengesteld door een diëtist. "Wat dat betreft eet ik dus gezonder dan ik de afgelopen jaren heb gedaan", lacht Beelen.

Als presentator van het ochtendprogramma Giel op 3FM is hij wel gewend om onuitgeslapen aan het werk te gaan. "Maar dit is echt andere koek", benadrukt hij. "Hier kun je je bijna niet op voorbereiden. Je kunt moeilijk twee maanden minder gaan slapen om er vast aan te wennen. Ik slaap al tien jaar te weinig, dus ik weet hoe heftig slaapgebrek kan zijn, maar of je daar nou wat aan hebt?"

Gedurende de hele rit wordt Beelen bijgestaan door hypermoderne lichttherapie. "Er komt een soort koepel in de studio die steeds op een andere manier kan worden belicht", weet Beelen. "Dus steeds als het volgens de begeleiders tijd wordt dat ik even een powernap neem van tien minuten, begint het licht te dimmen zodat ik onderbewust zin krijg in slapen."

Tijdens de meer dan 190 uur presenteert Beelen ook programma's van anderen. "Maar daar wil ik niet te aanwezig zijn", zegt hij. "Tijdens mijn ochtendshow ben ik uiteraard veel aan het woord, dat is ook de formule. Maar bij de rest moet het geen Giel worden die te veel lult."

Wat de presentator eigenlijk nog het leukst vindt, is dat allerlei luisteraars zichzelf nu ook doelen stellen. "Je krijgt natuurlijk het bekende stoppen met roken en afvallen, maar er is ook iemand die wil ondervinden hoe het is om dakloos te zijn. Die gaat 190 uur op straat leven."