Sparta kegelt N.E.C. na twintig jaar uit Eredivisie

N.E.C. Nijmegen is zondag na twintig jaar uit de Eredivisie gedegradeerd. De Nijmegenaren verloren in de halve finale van de nacompetitie ook het tweede duel van Sparta Rotterdam. Na de 1-0 nederlaag in Rotterdam dolf N.E.C. zondag in eigen huis met 1-3 het onderspit.

Feitelijk was het pleit al na 36 minuten beslecht. Sparta leidde op dat moment met 0-3 door goals van Roald van Hout, Mimoun Mahi en Steef Nieuwendaal. Vooral de goal van laatstgenoemde, een schitterend afstandsschot, mocht er zijn.

De Rotterdamse fans konden hun ogen niet geloven. Na een ronduit dramatische tweede seizoenshelft heeft de ploeg van Gert Kruys zich in de nacompetitie opeens opgericht. Plots speelt Sparta met vertrouwen en flair en blijkt de ploeg heel aardig te kunnen voetballen. Eerder werd FC Eindhoven al geëlimineerd.

De vreugde van Sparta contrasteerde met het verdriet in het Nijmeegse kamp. De N.E.C.-fans ondergingen een totale vernedering. In de rust vond een overgroot deel het genoeg en verlieten veel fans de Goffert.

In de tweede helft vocht N.E.C. nog voor eerherstel, maar het waren de laatste stuiptrekkingen van een aangeslagen ploeg. Ryan Koolwijk redde nog wel de eer door in drie instanties uiteindelijk raak te koppen: 1-3.

Met de degradatie komt een einde aan een turbulent seizoen voor N.E.C.. Alex Pastoor werd al na drie wedstrijden op straat gezet. Diens opvolger Anton Janssen kreeg de boel ook niet aan de praat.

Vorige week ontsnapte N.E.C. door een late goal van Alireza Jahanbakhsh. tegen Ajax nog aan directe degradatie, maar het bleek uiteindelijk uitstel van executie. Sparta gaat nu met FC Dordrecht strijden om een plaats in de Eredivisie.