Duitse rechter vindt Nederlands asiel mensonwaardig

Duitsland mag een uitgeprocedeerde asielzoeker niet terugsturen naar Nederland omdat de kans op een mensonwaardige behandeling hier te groot is. Dat heeft een Duitse rechter bepaald, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het is niet voldoende gewaarborgd dat asielzoekers in Nederland worden voorzien van basale levensbehoeften zoals voedsel en onderdak, oordeelde de rechtbank in Darmstadt afgelopen donderdag. De zaak draaide rond een Somalische asielzoeker die in Nederland was uitgeprocedeerd en naar Duitsland was uitgeweken. Duitsland wilde hem terugsturen naar Nederland omdat binnen de EU is afgesproken dat asielzoekers worden teruggestuurd naar het land waar ze eerst asiel aanvroegen, maar de rechter stak daar een stokje voor.

De Duitse rechter wees erop dat asielzoekers in Nederland niet mogen werken, terwijl ze tegelijk geen overheidssteun krijgen. Daarom dreigen ze af te dalen tot 'onder het lichamelijke en sociale bestaansminimum', citeert de krant het vonnis.

De uitspraak betekent grote imagoschade voor Nederland, stelt advocaat Pim Fischer in de krant. Hij is gespecialiseerd in rechtszaken voor mensen die in armoede leven. Het Europees Comité voor Sociale Rechten bepaalde in oktober dat Nederland moet zorgen voor onderdak, eten en kleding van mensen die illegaal in Nederland verblijven. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft aangegeven geen gehoor aan die voorlopige beslissing te geven.

Het ministerie zegt in de krant dat uit de uitspraak van de Duitse rechter geen conclusies over het Nederlandse stelsel kunnen worden getrokken omdat het maar over één uitspraak gaat van een lagere rechter. Ook heeft Nederland zich in de zaak niet kunnen verweren.

Het gebeurt zelden dat een rechter een asielzoeker niet naar een ander lidstaat van de Europese Unie laat sturen omdat asielzoekers het daar te slecht zouden hebben. In 2011 bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat lidstaten geen asielzoekers meer naar Griekenland mogen sturen. Daar bestaat namelijk de kans dat zij 'onmenselijk en vernederend' worden behandeld. De Verenigde Naties riepen begin dit jaar op om geen asielzoekers terug te sturen naar Bulgarije. Dat land kan de instroom van Syriërs amper aan en de opvang is er gebrekkig.