Van Aartsen steunt oproep tot ruimer kinderpardon

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) is het geheel eens met de inhoud van de oproep tot een ruimer kinderpardon. Dat laat hij donderdag weten via zijn woordvoerder. De oproep van 92 burgemeesters ondertekent hij evenwel niet.

Het Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO) plaatste op zijn website een oproep om ook asielkinderen die al vijf jaar onder toezicht van een gemeente staan onder het pardon te laten vallen. Nu geldt het pardon alleen voor kinderen die al vijf jaar onder rijkstoezicht staan, iets wat Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag 'idioot' noemde.

Inmiddels is de oproep door 92 burgemeesters getekend. Onder hen zijn de burgemeesters van de grote steden Rotterdam en Utrecht. Van Aartsen doet dat niet. "Het gaat om het signaal en niet om de vorm", zegt zijn woordvoerder.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is ook uitgenodigd de oproep te ondertekenen, maar het is nog niet duidelijk of hij dat gaat doen. "Vandaag komt hij er in ieder geval niet aan toe. Hij heeft deze week een drukke agenda", zegt zijn woordvoerder.

Het is voor burgemeesters niet gebruikelijk om een oproep te ondertekenen, vooral als die in tegenspraak is met het kabinetsbeleid. Dat kan een reden zijn dat sommigen ervan afzien, ook al zijn ze het er inhoudelijk mee eens.

De Haagse fracties van de PvdA en GroenLinks zijn teleurgesteld dat Van Aartsen de oproep niet heeft ondertekend. De partijen roepen de Haagse burgemeester op om het alsnog te doen, laten ze in een gezamenlijke verklaring weten.